Historien om HM (Hennes & Mauritz)

1938 skulle det fortfarande ta nio år innan H&M såg dagens ljus med sin första butik, men historien börjar redan här. Detta är var det dags för H&M:s grundare, Erling Persson, att ta över och fortsätta familjens charkuteriaffär. Detta var dock inget för Erling Persson, utan han tog sin drog till Stockholm i nio år, för att sedan komma tillbaka till sin hemort Västerås och öppna den första butiken med damkläder som vid starten gick under namnet Hennes. På den vägen är det. En del har det, andra har det inte.

Efter det så öppnandes ytterligare en Hennes butik i Stockholm 1952, och 12 år senare kom den första butiken i Norge. Efter detta gick det fort och under den tiden förvärvades en jakt- och fiskebutik vid namn Mauritz, och det namn som används idag, Hennes & Mauritz, skapades och företaget blev komplett med kollektioner för Herr-, Dam- och Barnkläder.

1974 var H&M så pass stora i Sverige, så att de introducerades på Stockholmsbörsen. Från denna tid, och fram till 1990-talets slut så öppnades butiker över hela Europa. Impulsbutikerna för ungdomsmode och kosmetik skapades, postorderföretaget Rowells förvärvades och mer och mer reklam i tidningar, magasin och utomhus kunde ses komma från H&M.

Från början av 2000-talet har H&M butiker öppnats över hela världen, och det har fram till idag växt till att bli ett av världens största kompletta kedjor för mode och kvalitet som riktar sig till den vanliga människan med den ordinarie plånboken. Det koncept som gör H&M så starkt över hela världen, är just att deras kläder riktas till alla, och att de har ett överkomligt pris. Något som har fortsatt att vara koncernens grundpelare från starten fram till idag.

Vill du ha hela historien om H&M så kan du gå till deras hemsida, eller så kan du läsa den intressanta historien om H&M:s grundare, Erling Persson, här.