Kultur i Sverige

Vad har vi för speciell kultur i Sverige? Finns det någonting som vi kan säga, ”Det där är riktig svensk kultur” till? Vi har kollat på lite som vi anser är några stora svenska kulturer.

Smörgåsbord

Kommer man till USA och berättar att man är svensk, ja då får men sannolikt höra om man äter smörgåsbord. Speciellt i USA har man anammat denna företeelse. Det är en traditionell svensk maträtt eller rättare sagt en typ av buffé och förrätt. Smörgåsbordet kom på 1800-talet och var då menat som tilltugg, det kallades från början för brännvinsbord. Fram till 60-talet var smörgåsbordet en vanlig förrätt i de svenska hemmen och på restauranger runt om i landet. Operakällaren lyckades dock ändra på förrätten så att det blev en hel måltid i stället genom att erbjuda den i början på 60-talet.

Vanliga matinslag på ett smörgåsbord är omeletter, gratänger, korvar, köttbullar, aladåber, puddingar, kallskuret kött, rökt lax, ål och patée.

Det traditionella julbordet har också sitt ursprung från julbordet.

Det är något av en svensk kultur, som dessutom har spridit sig utomlands.

Ikea

Här är en annan handelskultur som har spritt sig över hela världen. Ikea startade som ett litet enmansföretag i Älmhult, Småland. Ett företag som omsätter över 20 miljarder Euro varje år och finns i över 40 länder. Frågar man någon som kommer från ett annat land om vad som är typiskt svenskt, förmodligen skulle de svara ”Ikea!”. På ett sätt är Ikea en del av den svenska kulturen och någonting som vi ska vara stolta över. Matkulturen har man i alla fall tagit med sig i butikerna världen över. Inne i alla Ikeavaruhus kan man äta svenska köttbullar, något som är väldigt fascinerade. Som svensk utomlands kan du besöka Ikea och återfå känslan av att vara hemma igen.

Snaps och snapsvisor

Svenskarnas förhållande till alkohol är också någonting som världen utanför ser som ganska osund. Att vi svenskar dricker för mycket, som man även anser att våra nordiska grannländer också gör. Speciellt när det kommer till sprit och snaps. Jag tror att det var i ett program med Jamie Oliver som han uppfattade att svensken var ganska besatt av att dricka snaps och sjunga innan. Det var ganska roligt att se honom förklara det. Att man tar maten, men först en snaps. Sedan efter maten en snaps osv.

Snaps dricker man av ett kryddat brännvin i ett glas som är 7,5 cl stort.

Den kryddade snapsen kommer från att man var tvungen att dämpa den finkelsmak som uppstod när man gjorde brännvinet. Förr tillbaka ansåg man att det var nyttigt att dricka denna typ av alkohol.

Snapsvisan är typisk svensk och unikt för vårt land. Vad man vet är det bara i Sverige och Finland som man fortsätter att sjunga snapsvisorna vid speciella tillfällen. Några populära visor är

Helan går
Hej tomtegubbar
När gäddorna går
Tänk om jag hade lilla nubben

Vi avslutar med att citera den snapsvisa som man sjunger mest i de svenska hemmen.

Helan går
och Halvan åker radiobil
Helan går
sjung hopp fallerallan-lej

Och den som inte Helan tar
han heller inte Halvan får
Helan går……
(Helan tages)
Sjung hopp faderallan lej.