Så får du ihop ekonomin i januari

Svenska Dagsbladet Näringsliv har skrivit en aktuell artikel för den första månaden på det nya året. Det är just nu som dagarna fram till nästa lön känns som längst. Många stora utgifter i december ger tomma plånböcker i januari, men här är deras tips på hur man ska klara av månaden.

Privatekonomernas tips

Först och främst så påpekar ekonomerna att den sämsta lösningen är att låna nya pengar för att lösa januaris problem. Bland annat med smslån eller andra låneformer där återbetalningen är kort, det kan kosta väldigt mycket och generera en otroligt hög ränta. Det kan resultera i en evigt pågående lånekarusell. Man ska undvika det genom att ta till andra lösningar i stället.

Lämna tillbaka – Lämna tillbaka julklappar som kommer att stå i garderoben och bara samla damm

Skippa mellandagsrean – Gå inte ut för att ”fynda” på mellandagsrean. Situationen blir bättre genom att du inte går, det blir mycket billigare

Prioritera räkningar – Betala räkningar först och håll igen på annat så gott det går. Välj matlåda i stället för att äta ute. Rota i frysen och se möjligheterna…

Sälj – Gå igenom förråd osv för att hitta saker som du inte längre använder som går att sälja. Lägg ut på säljsidor på Facebook samt andra nätsidor. Det uppgår kanske inte till en större förmögenhet men det kommer att resultera i några extra kronor som kan hjälpa på väg fram till den 25:e januari.

Januari brukar ju kallas för ”årets fattigaste månad” och har du det kärvt nu så är du inte ensam. Som sagt, hamna inte i lånekarusellen med räntor och avgifter som sticker i väg i fall att det inte löser sig i slutet av månaden. Är man tvungen att låna pengar så försök att låna av släkt och vänner i stället om det finns möjlighet till det. Det är vårt tips men se till att betala tillbaka pengarna i tid, det du slipper är extra räntor och avgifter om du blir några dagar sen.

God fortsättning på det nya året!