Svenska kultur- och musikpersonligheter

Listan kan göras lång med människor som på ett eller annat sätt har satt spår i den svenska historien med sin konst eller musik. Vi har haft många stora internationella framgångar, människor som har lyckats att gå utanför Sveriges gränser med sitt skapande. Här är vår lista på svenska kultur- och musikpersonligheter. Som ni ser är listan ganska yvig och spretig åt alla håll. Vi har valt att blanda den så för att göra den så bred som möjligt.

Ingmar Bergman

Ingmar föddes i Uppsala 1918 och är en av vår tids största film- och teaterregissörer. Han skördade även framgångar utomlands med sina välregisserade filmer. Han räknas som den bästa i hela världshistorien också. Han var känd för sitt ganska heta temperament som regissör och många kallade honom för en ”demonregissör”. Hans passion för att leva sin in som regissör vittnar många skådespelare om. Han var mycket bra på att sätta sig in i sammanhanget och vara närvarande med skådespelarna, att de fick känna sig sedda.

Den mest kända filmen som Ingemar har gjort är ”Det sjunde inseglet”. Det handlar om en medeltida riddare som reser genom ett krigs- och pesthärjat landskap. Speciellt en scen är legendarisk. Det är när riddaren, spelad av Max von Sydow ska spela schack med döden som har kommit för att ta hans liv.

Även ”Scener ur ett äktenskap” och ”Fanny och Alexander” är två filmer som många förknippar med Bergman. Han gick bort 2007 vid en ålder av 89 år.

Ulf Lundell

En musikikon som har författat många av Sveriges allra bästa musikskatter. Förutom att vara en populär musiker så har Ulf även gett ut 16 stycken romaner och annan lyrik. 1975 kom debutskivan ”Vargmåne” ut och nästkommande år även hand debutroman ”Jack”, en roman som också blev spelfilm. Skivan ” Kär och galen” är nog den mest ikoniska då den innehåller spåret ”öppna landskap”, låten som Ulf Lunden är mest känd för. Andra bra låtar från Ulf Lundell:

Ryggen fri
På fri fot
Under månen en natt
Kär och galen
Stackars Jack
Isabella

Ulf Lunden är aktuell igenom och gör spelningar runt om i Sverige under 2014.

Lasse Åberg

Lasse Åberg är en mångsysslare som blev känd för sin rollkaraktär ”Stig Helmer” i filmen ”Sällskapsresan” från 1980. Den filmen fick också en rad uppföljare som sträcker sig ända in på 2010-talet. 1976 gjorde han barnprogram tillsammans med Klasse Möllberg som hetter Trazan & Banarne. Det var ett jullovsprogram som gick på SVT. Programmet var också en språngbräda till en musikkarriär med bandet Electric Banana Band som bestod av de två och bland andra gitarristen Janne Schaffer.

Lasse Åberg är även en stor samlare av Musse Pigg-föremål samt andra Disneyfigurer. Han var programledare för ett program på 80-talet som hette Disneytajm. Han har också en konstnärlig talang som målare och tecknare av just Disneymotiv. Lasse har dessutom formgivit tyget som sitter i tunnelbanevagnarna i Stockholm.

Idag har han ett konstmuseum utanför Stockholm i Bålsta där han visar upp egna verk men även saker ur sin privata samling. Där hänger hans tavlor tillsammans med original av konstnärer som Pablo Picasso, Keith Haring, Roy Lichtenstein och Andy Warhol. Vill man Åbergs museum så ligger det på Kalmarvägen 10 i Bålsta.