Svenska musikfestivaler

Tips på bra och populära svenska musikfestivaler. Vi tänkte också rikta lite fokus på några nya festivaler som förtjänar lite mer utrymme.

Bråvalla Festival

Bråvalla Festival är en tredagars evenemang som startade 2013. Det blev en succé första året och man anordnade den återigen 2014. Den går sista veckan i juni. 2013 var datumen 27-29 juni, 2014 26-27 juni och 2015 kommer att landa på den 25-27 juni. Festivalen slog rekord när den gick första gången 2013. Man hade räknat med 40 000 första åren men senare slog man i taket och slutsumman efter festivalen blev 51 590 sålda biljetter. Då (2013) var det Sveriges mest besökta festival.

Festivalen ligger i Bråvalla, Norrköping och hålls på nerlagda Bråvalla flygflottilj.

Huvudartisterna 2013 var Rammstein, Green Day och Avicii.

Sthlm Fields

Sthlm Fields på Gärdet i Stockholm är staden första riktiga festival, om man räknar bort vattenfestivalen. Det är en endagarsfestival som föddes 2014 i slutet av maj. Man håller till ute på Gärdet i Stockholm, en plats som har kapacitet för omkring 50 000 besökare. Dragplåstret till den första festivalen var bandet Metallica. Då blev Sthlm Fields också den allra största festivalen genom tiderna i Sverige med hela 51 863 besökare.

Peace and Love

Peace and Love var en av de populäraste festivalerna i Sverige fram till 2013, men detta år så var man tvungen att ställa in den. På grund av pengabrist så tvingades man i konkurs. Nu 2014 har den uppstått och man är tillbaka med många stora namn inom svensk musik. Bland annat Miss Li, Ebbot Lundberg, Stefan Sundström och Charta 77 kommer att spela på festivalen.

Under 2014 blev det också ganska mycket skriverier kring Peace and Love. Man valde att avboka rapgruppen Kartellen på grund av påtryckningar från en sponsor. Det blev dock stora protester som fans och andra artister som skulle komma till festivalen, många valde att bojkotta allt för att man tyckte det var orättvist. Senare tog man tillbaka beslutet och återinförde Kartellen på spelschemat, man bröt med sin sponsor i stället.

Festivalen är en tvådagarsfestival som hålls i Borlänge, Dalarna 4-5 juli (2014).

Getaway Rock

Detta är en riktig rockfestival i Mellansverige. Vid området ”Gasklockorna” i Gävle håller man en årlig tredagarsfestival med några av de största namnen inom hårdrocken. 2014 spelar artister som Volbeat, Slayer, Mustasch och Dregen. Området ligger i centrala delen av Gävle men ändå på ett ganska fritt inhägnat område och det finns plats för att campa där.

Festivalen ligger ganska sent på sommaren och krockar inte med så många andra event. Den körs mellan den 7-9 augusti (2014). Det brukar vara mellan 10 000 och 20 000 besökare under alla tre dagar på Getaway Rock.

Kentfest

Ännu en ny festival som drog en stor publik. Det kända popbandet Kent anordnade en egen festival i Göteborg och Stockholm för första gången 2014. Det var i början på juni som båda festivalerna hölls, på skilda datum dock. I Göteborg var man på Nya Ullevi och i Stockholm höll man till på Gärdet. Man hade bokat ganska stora namn som spelade, Nina Persson, Alina Devecerski, Tove Lo m.fl. Även Kent själva gjorde en spelning på båda festivalerna.

Musikfestivalen som gick på Ullevi lockade ungefär 14 000 besökare.