Utställningar du inte får missa

Här är utställningarna i Sverige som du inte får missa. Vi har samlat en lista med intressanta utställningar och andra event som är något utöver det vanliga. Ha i åtanke att utställningen eller eventet kan sluta att gå efter att denna text är publicerad. Om det är en begränsad utställning skriver vi det.

Att se nya och spännande saker är någonting som vi ofta strävar efter. Det kan ge ny inspiration och nya insikter. Vi kan samla kraft genom att få nya intryck.

Fotografiska

Fotografiska Museet är en utställningshall i Stockholm och ligger vid Stadsgårdshamnen 22. Museet ligger nära Slussen. Där ställer man årligen ut fotografier från Svenska och internationella fotografer. Man vill etablera den svenska fotokonsten i Sverige och erbjuda de allra bästa namnen i branschen. Stora fotografer har under året ställt ut på Fotografiska. Ett par av dessa är Annie Leibovitz, David LaChapelle och Nick Brandt.

Just nu ställer dessa fotografer ut:

Isaac Julien – Ten Thousand Waves (2010)

Lisa Ross – Living Shrines

Dana Sederowsky – Selected works 1998 – 2013

Lu Kowski – Melancholia

Sebastião Salgado – Genesis

Nu syftar vi inte på någon speciell utställning på Fotografiska, vi säger att hela museet oavsett utställning är värt att besöka. Har du tid ska du ta dig till Fotografiska Museet i Stockholm.

Game on 2.0

Detta är en utställning som flyttar runt i världen och just nu är den på Tekniska Museet i Stockholm. Där har man samlat all tv-spelhistoria i en och samma utställning. Miljoner människor har besökt utställningen redan och det passar gammal som ung. Det finns en unik samling med konsoller och spel från alla årtionden. Läs och se klassikerna Donkey Kong, Pacman och Space Invaders. Game on 2.0 innehåller också nya spel som The Sims, Halo, och World of Warcraft.

Utställningen pågår till och med den 28 september 2014, sedan flyttar den till ett annat land. Du kan besöka den på Tekniska Museet i Stockholm som ligger vid Museivägen 7 på Gärdet.

Spritmuseum

Spritlandet Sverige är en utställning på Spritmuseum i Stockholm. Där går man igenom historien med svensken och spriten, kombinationen som inte alltid är så passande och bra. Man får information och kan se varför spriten är en svensk kultursymbol. Utställningen visar också hur man tillverkar alkohol. Oavsett om du har någon relation till alkoholen eller inte så är ett besök på Spritmuseum i Stockholm värt ett besök. Det finns mycket svensk historia att ”insupa”.

Museet ligger på Djurgårdsvägen 38-40 i Stockholm, mellan Vasamuseet och Gröna Lund.

Abba – The Museum

På Djurgårdsvägen 68 ligger Abbamuseet som rymmer ett stycke svensk musikhistoria som vi ska vara mycket stolta över. Abba var popbandet som bestod av Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog samt Benny Andersson och Anni-Frid ”Frida” Lyngstad. Genombrottet var låten Waterloo som man spelade på Eurovision Song Contest 1974, det blev också det vinnande bidraget. Senare följde det en rad succélåtar och oförglömliga album.

På Abbamuseet kan man återuppleva allt igenom genom att se deras kläder, skivsamlingar och andra originalprylar. Det finns även en häftig hologrammaskin som gör att du kan ställa dig på scenen och uppträda tillsammans med Björn, Benny, Agnetha och Anni-Frid.